IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационният натиск заплашва да преобърне тенденциите на един от най-нажежените жилищни пазари в Европа

Засилват се опасенията, че корекцията на цените в Швеция може да се превърне в срив с по-широки последици

12:33 | 23.08.22 г.
Жилищният пазар в Стокхолм постепенно се стабилизира. Снимка: Bloomberg LP
Жилищният пазар в Стокхолм постепенно се стабилизира. Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Швеция са продължили да намаляват миналия месец, а растящите разходи за живот заплашват да преобърнат тенденциите на един от най-нажежените жилищни пазари в Европа, пише Bloomberg.

През юли индексът на цените на жилищата в Швеция HOX е отбелязал спад от 2,9% спрямо предходния месец, съобщава компанията Valueguard, която събира данните.

Забавянето засилва опасенията, че корекцията може да се превърне в срив с по-широки последици. През юни цените намаляха най-много от финансовата криза насам.

Публикуваните във вторник данни обаче съдържат и някои окуражителни признаци, включително за стабилизиране на пазара в Стокхолм, най-населения град в страната. Цените на апартаментите в шведската столица достигнаха дъно през втората половина на юни, но са нараснали с 1,4% през първите две седмици на август спрямо целия месец юли. Твърде рано е да се каже обаче дали това се дължи на обичайния ръст след лятото или е истинско преобръщане на тенденцията, отбелязва Valueguard. Следващите месеци ще бъдат важен тест за намаляващите цени на жилищата в Швеция. Графика: Bloomberg LP Следващите месеци ще бъдат важен тест за намаляващите цени на жилищата в Швеция. Графика: Bloomberg LP

„Развитието на пазара благодарение на новото засилване на активността след лятото ще бъде важно“, отбелязва имотната агенция Erik Olsson в коментар към данните. „Негативната психология, която характеризира пазара сега, не произтича от лоша среда, а от опасенията, че нещата ще се влошат“, допълва компанията.

Цените на потребителските стоки в Швеция нарастват с най-бързия си темп от три десетилетия, а Шведската централна банка реагира, като оскъпява кредитите.

Очаква се Riksbank да удвои основната си лихва до 1,5% на заседанието си идния месец, точно когато брокерите на недвижими имоти се надяват на повече сделки, които да дадат по-ясна представа накъде се насочва пазарът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още